pondělí 8. února 2016

palác nisa

 
Na rohu Soukenného náměstí se tyčí jedna z nejvyšších, zde umístěných budov - Palác Nisa. Byla postavena v neoklasicistním duchu rakouským architektem Fritzem Lehmannem. I přesto, že je tato stavba opravdu mohutná, působí až neuvěřitelně nenápadným dojmem. Nebije do očí, a přestože je od sousedních budov poměrně odlišná, krásně splývá s okolní zástavbou.
Na první pohled vypadá, že je obdélníkového půdorysu, ale pokud si stavbu prohlédneme pečlivěji, uvidíme její neobvyklý půdorys do tvaru V. Budova byla postavena z místního libereckého pískovce, proto je její barva našedlá, nenápadná, ale i přesto nepůsobí nijak obyčejně nebo smutně. Člověk má v blízkosti Nisy pocit, že je malý, přestože budova rozhodně oproti současným stavbám nedosahuje nějaké závratné výšky. Sloupy, na kterých budova stojí, jsou obrovské a masivní. Přesto všechno však nepociťuji  strach nebo úzkost, kterou v té době měli vyvolávat například budovy postavené ve fašistickém Německu.
Nad hlavním vstupem do budovy je římsa, která vstup krásně odděluje od části poseté jednoduchými bílými obdélníkovými okny. Nad touto částí, ale pouze zpředu budovy, vidíme jakýsi balkón přes dvě patra, který podpírají další čtyři mohutné sloupy. Jeho vnitřek je opět zaplněn několika okny. Vstup do obytné části Paláce už není nijak zvláštní. Tvoří ho mříž a bílé plastové dveře. Ani samotná obytná část není pěkná. Podle mého názoru je stará, neudržovaná a zanedbaná. Bílé stěny doplňují lesklé, křiklavě žluté nátěry a vchody do těch několika desítek bytů jsou špinavé a odřené.

Přesto všechno se bezesporu jedná o opravdu úžasný klenot architektury, a proto je velká škoda, že potenciál tohoto místa není dobře využit a prostory, kde by mohla být nádherná kavárna a mohlo by se odehrávat kulturní dění, zabírá jedna z mnoha finančních institucí.





Žádné komentáře:

Okomentovat