středa 6. ledna 2016

Strossova vila-Thilo Schoder

Strossova vila se nachází v Liberci, v ulici Husova ve svahu a nedaleko Liberecké přehrady, na kterou je z vily výhled.
 Každým krokem, kdy se blížíme k vile, začneme pociťovat jako by nás vila táhla k sobě. Už z dálky vilu můžeme vnímat jako ohromný parník. Tento dojem nám mohou navodit jeho oblé tvary a velikost. Barva této budovy je slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata, úrody a slavnostního vzrušeného očekávání.
Spousta lidí se už pozastaví hned před brankou, která je jednoduše řešena, ale můžeme na ní spatřit zajímavé detaily, které jsou propojeny s celou stavbou. Málokdo si všimne kliky, která je stejně zaoblena jako rohy budovy. Vejdeme na schodiště, které se před námi rozděluje na dvě stejné cesty kolem menší kašny, která momentálně není v provozu. Dostaneme se na nádvoří, kde nás ohromí vyzdobený vchod, který je obložen několika druhy mramoru a je proložen pozlaceným kováním. Tato kombinace působí velice bohatě. Součástí fasády u vchodu jsou oblé lampy. Je to zajímavý a také originální prvek, který k této stavbě patří. Hned jak vejdeme do dveří tak se ocitneme v zádveří a první pohled kam nás oči zavedou, jsou ohromné, dvoukřídlé, prosklené dveře, zdobené dřevěnými ornamenty bílé barvy. Místnost je obložená světlým žíhaným mramorem a v tu chvíli si uvědomíme, jak vzdušně na nás tohle zádveří působí.
Při vstoupení do haly, vidíme samé krásy kolem sebe, stěny obložené dřevem, působí velmi útulně a teple. Je dobré si také všimnout radiátorů, které jsou velmi chytře schovány do dřeva, které je vyřezáváno znovu do ornamentů podobným na prosklených dveřích. Když se v hale porozhlídneme, je v ní hned několik dveří, ale každé jsou úplně jiné, ale ani tak to na vás nepůsobí, že by to tak nemělo být. Nachází se zde i krásné dřevěné schodiště, které vás svým vzhledem láká, abyste po něm hned stoupali. Ale ještě než tak učiníte, stačí vzhlédnout ke stropu, který je prosklený a tak do haly vpouští více přirozeného světla.
Nejdříve, si ještě projdeme spodní části vily. Vcházíme do reprezentativních místností a všímáme si, že v každé místnosti je jinak navržená, z velké většiny pozlacená, kovová klika. Každá místnost je naprojektována zcela jinak, ale pokaždé to na nás působí velice bohatě a přepychově, ale zároveň útulně. Také vás v každé místnosti zaujme jiný detail. Např: v pracovně jsou to světla, která jsou zabudována do dřevěných obkladů a jsou ztlumená, žlutým sklem, což nám dává pocit klidu, ale zároveň také pochmurna. Dalším příkladem je strop ve společenské místnosti, která má půdorys obdélníku, ale strop je do tvarů kružnic. Dále si tak všímáme v každé místnosti nábytku, který je navrhován z většiny zase v oblých tvarech.
Velmi zajímavé je, že můžeme procházet z místnosti do místnosti, ale také můžeme každou místnost opustit dveřmi, které vedou na chodbu. Máte pocit, jako by celá budova byla propojená, stejně tak, jako buňka.
Když projdeme místnostmi dole, zase se dostáváme do haly a vydáváme se ke schodišti.Stoupáme do schodů, které jsou z obou stran obklopeny dřevěnými prořezávanými stěnami. Zastavíme se na malé mezi podestě přímo proti zrcadlu, které se nachází na rozcestí a vy si tak můžete vybrat, zda se vydáte vpravo nebo vlevo. Jakmile se dostaneme ať po jedné nebo druhé straně nahoru zmocní se nás pocit, že jsme se octli na palubě, přímo před dveřmi, které vedou ke kapitánovu můstku.
Nacházíme se přímo nad halou a tak uprostřed této místnosti je velká část podlahy prosklená a je ohraničena kovovým tyčovým zábradlím s dřevěným madlem.  Kolem do kola je zase spousty dřevěných dveří, které vedou do pokojů, ale jsou tu i jedny prosklené, které vedou na balkón s výhledem na ulici Husova. Pokoje nejsou zas až tak veliké, ale díky právě zaobleným hranám nábytku nám připadají prostorné.
Koupelna je obložena několika druhy světlého mramoru a působí velmi čistě. Skříňky jsou tu schované ve zdech a dveře k nim mají znovu dřevěné ornamenty.
Vila je opravdu obrovská a zajímavá v každém jejím koutu. Prohlídka vily vám dala spoustu zážitků a ukázala i spoustu nového.
Celkové pocity jsou velmi pohodové až ohromující. Vila na vás zvenčí působí velmi klidně ale zároveň ohromně a mohutně. Když odtamtud odcházíte, nesete si sebou velmi pozitivní myšlenky. Pocity lehkosti, volnosti, čistoty a tepla.

Žádné komentáře:

Okomentovat