úterý 5. ledna 2016


Palác Syner


Palác Syner se nachází v Liberci u terminálu Fügnerova v ulicích Moskevská a Rumunská. Jeho autory jsou SIAL architekti a inženýři spol. s r.o.. Je jedním z hlavních budov této rušné části města. Části, kterou člověk navštíví jako první, pokud přijíždí do města například z Prahy. Situace, je zde značně chaotická. "Fügnerka" se stala centrem ruchu. 

Dorazil jsem autobusem z Prahy na terminál Fügnerova. Vystupuji a v tu chvíli na mě padne změť architektonické rozmanitosti.Procházím velkým červeným terminálem, zleva se tyčí obchodní Forum a Delta, musím být ve střehu kvůli projíždějícím autobusům a tramvajím. Celá tato situace působí šíleně chaoticky. Blížím se k paláci Syner. Palác Syner jako jeden z mála podporuje tvar náměstí. Zapadá do něj.

Tento palác je obchodně - administrativní budova, která byla realizována v říjnu roku 1998. Na tuto dobu se jedná o velmi kvalitní architekturu. Objekt je tvořen průnikem hranolu a válce. Válce, který má vnější plášť vytvořený z umělých pískovcových desek, skvěle dotvářejících tvar okolní zástavby. Hranol z šikmých skleněných desek je doplněný červenou kovovou markýzou, která tvoří původně hlavní vchod do budovy. Avšak kvůli zásahu investora je využívanější vchod ve válcové části budovy. Tento vchod není šťastně umístěný. Nachází se vedle vjezdu do garáží. Tato stavba je zázemím pro mnohé firmy, podniky a společnosti. Podnikají v ní například společnosti Pytloun City Boutique Hotel, Seznam.cz, SYNER VHS Vysočina. Budova má sedm nadzemních podlaží a čtyřpatrové podzemní garáže.

Samotná stavba je povedená a hodí se do tohoto prostředí. Nicméně byla zkažena obrovskými reklamami. A tím myslím hlavně ty na střeše budovy, kterých si člověk přijíždějící do města nemůže nevšimnout.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat