neděle 3. ledna 2016

Městské lázně

Budova Městských lázní stojí na rohu ulic Vítězná a Masarykova. Je to krásná budova, která láká kolemjdoucí nejen svými výstavami…

Bohaté zdobení, detaily a jemnost. Velkolepost. Za jejich postavení se jistě utratilo velké množství peněz. Byly to lázně se všemi možnými službami od kavárny přes kadeřníka, maséra, až k římsko-irským lázním. Tato stavba byla postavena kolem roku 1900 v novorenesančním stylu, a muselo to být něco, na co byl každý občan Liberce hrdý.
Dnes po rekonstrukci celých Městských lázních tu sídlí oblastní galerie města Liberec. Snaha zachovat charakter lázní a zároveň využít prostor, který budova nabízí, je patrný na každém kroku. Sloup, klenba, ona typická okna a proti tomu, a možná spíš k tomu, betonové schodiště, skleněná podlaha, lino a hladce omítnuté stěny.

Já jsem se do Galerie města Liberce vypravila ve čtvrtek večer. Je to jediný den v týdnu, kdy je do galerie volný vstup. Všude už byla tma, na cestu nám svítila pouliční světla. Prošli jsme několika uličkami, a najednou se před námi objevila široká ulice, spousta lamp a spousta reflektorů, které nasvěcovaly bohatě zdobenou fasádu Městských lázní. Pro tabule a plakáty informující o aktuálních výstavách bylo každému jasné, že právě vstupuje do galerie. I přesto jsem si ale připadala jako smetánka z dob Rakouska-Uherska toužící po koupeli.
Se vstupem do hlavních dveří je člověk ohromen velikostí prostoru. Je tam tolik místa, tolik velikých a prázdných prostorů. Světlé stěny a světlé podlahy. Jen několik málo kontrastních prvků. Celý interiér je protkán slavností atmosféru, důležitostí, čistotou a harmonií.
Začali jsme s prohlížením výstavy. V největší místnosti, ve které býval bazén (bazénová vana je pokryta skleněnými deskami, aby se po ní dalo chodit a aby tam šla trocha světla) je stálá expozice. Našli jsme zde díla zasazená do výklenků, rozmístěná kolem sloupů, a rozsetá napříč sálem. Mohla by tu být i obrovská díla, plátna spuštěná ze stropu, nebo zavěšené jiné různé obrovitánské objekty, protože v prvním patře je jen ochoz, a tak se i do výšky nabízí spousta místa.
Návštěvu nám zpříjemňovalo zpívání dětí a hraní na hudební nástroje, které se linulo chodbami, asi z jednoho ze sálů nebo možná z kavárny. Z kavárny, kterou jsme nenavštívili, stejně jako jsme nenavštívili několik sálů, možná celé jedno patro. To snad příště.

Městské lázně jsou významnou libereckou památkou. Jsou krásnou a honosnou stavbou, která dotváří atmosféru velké křižovatky a charakteristický ráz celé jedné ulice. Jsou budovou, kde se míchá historie a dnešní svět. Jsou místem, kam bych se chtěla vrátit.  


Žádné komentáře:

Okomentovat