úterý 12. listopadu 2013

...

"Z jiného úhlu pohledu s těmito jednoduše geometrickými objekty souvisí i série objektů, které Zeithamml označuje jako Schránky. I v nich jde o zachycení metafyzické entity „prázdna“. Jakoby se v prostoru skříňky nebo schránky kondenzovala latentní energie. Jsou to jakési sarkofágy zastaveného času, které v nás vyvolávají pocit mystického určení. Více než s evropským myšlením mají schránky, ale i ostatní díla Jindčicha Zeithammla, společné rysy spíše s orientální filozofií, a to se zen-buddhismem. V souladu s tímto východním myšlením jde Zeithammlovi o vyjádření prázdna, které vede k poznání. Sochařovy schránky jsou převážně prázdné – jejich vnitřní nicotu je možno vidět jen vyvoleným. Jindřich Zeithamml spojuje velmi originálním způsobem odkaz geometrie a minimalismu s metafyzickým viděním reality, které do jeho tvorby vnáší další rozměr: rozměr meditace a sakrální úcty ke světu."



  jednoduchost, elegance, duchovnost...
Jindřich Zeithamml, kostel sv. Salvátora
rozměry cca 1800/ 800/ 250
jednoduchost, přísné, ostré tvarování...
navrhl Adlof  Loos,  Vídeň  Zentralfriedhof
rozměry cca 1100 + 250 (+postavec)/ 700 + 250 / 700 + 150 (výška podstavce)


V době zhoršeného zdravotního stavu v roce 1931 si Adolf Loos sám navrhl podobu pomníku na hrobě, který měl tvořit velký žulový blok. Když však roku 1933 zemřel, na pořízení nebyly peníze.  A tak se jeho žena, v té době už rozvedená, neboť manželství trvalo pouhé dva roky, rozhodla napsat knihu, ze které by mohl být architektův hrob zaplacen. Knihy se však navzdory její hodnotě a kvalitě nepodařilo prodat dostatek a Loosova hrobka byla podle jeho představ vyzdobena až roku 1956.






návrh: Akos Maurer Klimes, Peter Kucsera maďarští designeři Milan design week 2009
rozměry cca: 2500/ 1000/ 400

2 komentáře:

  1. Prosím o přesné doplnění dalších údajů, jak je zmíněno v hromadném mailu + vytištěnou kopii pověsit v ateliéru.

    OdpovědětVymazat
  2. Zeithammlovy plastiky disponují až magickým dojmem. Vybízí k haptické zkušenosti: http://www.youtube.com/watch?v=M0W3lyEw71E

    OdpovědětVymazat