úterý 30. prosince 2014

Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx

Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx

Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx - číhá

Velikost a popis - 

Pan Lynx Lynx patří mezi kočkovité šelmy. Svými úctihodnými rozměry dosahujících na délku až 120cm s délkou ocasu 25cm a výškou v kohoutku 75cm je největší kočkovitou šelmou v Euroasii. Patří do váhové kategorie 20kg, ale najdou se i kousky dosahující maximálně 30kg. I při těchto rozměrech si zachovává eleganci, hbitost a kočkovitou nadřazenost.
Typickým znakem jsou pro něj velké trojúhelníkové uši s černými chomáčky chlupů na konci - tkz. chvostky. Celkově jde o elegantního pána v základě šedavém kožichu se žlutým až zrzavým zabarvením a hnědými až černohnědými skvrnami. Čím dále na sever žije, tím je jeho kožich hustší, hutnější a především ve světlejších odstínech do bíla, aby si udržel maskování. Nerad vyhledává společnost. V dospělosti je jednou z jeho předností něco jako knírek ve tvaru řidítek amerického choppera pod čenichem, na který nedá dopustit, jde o tkz. licousy. Severnější pan Lynx Lynx si většinou nechává vypěstovat stylový plnovous v ležérně elegantní šedé barvě ve stylu starého pána. 
Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx - typ knírku "chopper" - tkz. licousy
Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx - typ knírku "na starého pána" - tkz. licousy
  

Výskyt -  


Celkově jde spíše o samotáře uchovávajícího si vlastní důstojnost. Na první pohled plachý, v jádru však chladnokrevný zabiják, který je sám ve své společnosti spokojený. Dominantně si tak vytyčuje své teritorium, které mu vyhovuje zejména v oblastech smíšených až jehličnatých lesů mírného pásu severnějších oblastí. Jde o oblasti severního Ruska, Fennoskandinávie zasahující až do Polska. Nejvýhodnější oblastí jsou pro něj oblasti divokých zasněžených lesů plné bohatých podrostů, houštin, skalních útvarů, doupat, rozsedlin, dutých kmenů, vyvýšenin a vývratů. Zabírá si doupata po liškách a jezevcích. Své území si značí trusem a močí a nárokuje si většinu zvířectva k ulovení v tomto prostředí. Když zardousí posledního malého hlodavce na jeho území, stěhuje se. Patří tedy mezi vášnivé cestovatele. Zejména za potravou. 


Samičky -



Během svých cest vyhledává samičky pouze v období říje v únoru až dubnu. Když se jedná o opravdu kvalitní kočičku, nebojí se boje s ostatními samci. Když si samičku získá, zlehka jí nadbíhá a poté se s ní spáří. Samec uspokojí pouze své potřeby a pokračuje dál na svých cestách. Za sebou zanechává pouze opuštěné kočičky a své děti. Ze samic se tak stávají samoživitelky. Mají obvykle 2 - 4 mláďata, která jsou první 2 týdny slepá a až do jejich 2 - 3 měsíců sají mateřské mléko. V dalších měsících se učí od samice lovu, poté ji opouštějí.

 

Lov -


Pan Lynx Lynx se v dospělosti řadí mezi "lovce pohodáře". Během dne, když má dostatečný klid, se sluní na vyvýšeninách nebo tak volně odpočívá ve sklaních dutinách. Na povrch se tak dostává i jeho lenivá stránka. Aktivní je zejména za soumraku a v noci, kdy hlubokou tmu prozařují pouze jeho světélkující oči díky reflektivní vrstvě za sítnicí, která slouží jako zrcadlo a skrz sítnici odráží světlo zpátky. 
Jako lovec většinou číhá na vyvýšeném místě, odkud dlouho pozoruje a vybírá si oběť, poté se nepozorovatelně přiblíží a většinou až 5 - ti metrovými skoky na svoji kořist zaútočí. Pokud se mu jeho oběť vytrhne, nemá zapotřebí ji znovu dohánět. Vybere si jinou. Dokáže najednou spořádat 1 až 2kg masa, nebrání se ani 3kg masa najednou. V jídle je gurmán. Od hlodavců, zajíců a drobných mršin, které zabíjí kousnutím do hlavy nepohrdne ani většími libůstkami jako je srnec, muflon nebo vzácně se vyskytující kamzík, které rdousí kousnutím do hrdla nebo týlu a následně zadusí. Na svých obětech si pochutnává vybranými způsoby. Nebojí se postavit ani větším soupeřům, kterými si zpestřuje jídelníček, jako je jelen nebo prase. Příležitostně zařadí i lišky, kočky, nic netušící ptáky a obojživelníky. 
Hodovat na kořisti nezačne hned po dopadení. Lov ho vzrušuje takže rdousí oběť, co to jde a poté si s ní ještě pohrává. Zbytky většinou ukrývá pod listím, větvičkami nebo ji dovleče na strom. V zásadě nekonzumuje zdechliny a zbytky. Kořisti jiných lovců občas požírá. Potrpí si na čerstvost a výživný lov oběti před pozřením.
Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx
Rys ostrovid - Pan Lynx Lynx

 

Shrnutí -


Jde tedy o ležérního elegána, cítícího se nadřazený nad ostatními mezi jehož zájmy patří především lov, denní povalování, gurmánství a daleké skoky během lovu. Samičky vyhledává pouze při své potřebě, jinak se jimi nezaobírá a dá se označit spíše za "vlka samotáře", který rád buduje svoje teritorium. V přírodě, i přes to, že je v lovu velmi agresivní, nemá přirozeného nepřítele. Největším jeho nepřítelem jsou pytláci a myslivci, proto je zařazen podle Bermské konvence mezi chráněné druhy živočichů, kteří vyžadují územní ochranu a zároveň podle CITES s nimi nelze obchodovat. Jeho přirozený výskyt je vyjímečný, proto je chován spíše uměle v zajetí a jsou snahy o jeho rozšíření a reintrodukci zpět na jeho přirozená místa do přírody.

 

Celkové rozměry a výskyt -


Délka - 80 - 130cm, délka ocasu - 11 - 24cm
Výška - 75cm
Váha - 20 - 35kg
Délka života - 16 - 18 let v přírodě, až 24 let v zajetí
Výskyt - Evropa, Asie - oblasti severního Ruska, Fennosknadinávie, Polsko, Šumava, Beskydy, Jeseníky

Žádné komentáře:

Okomentovat