úterý 17. prosince 2013

Toaleta - reference


Veřejné koupelny - Rizhao, Čína - Komplex koupelen se stává z několika typologicky podobných staveb, které se vinou podél pláže a nabízí návštěvníkům nejen vykonat potřebu, ale také se vysprchovat. Možná poněkud předimenzované, ale právě představa toho, že parametrická a experimentální architektura se uplatní u veřejných toalet mě baví. 


Toaleta a zároveň lávka -  Lillefjord, Norsko


zamčené WC na parkovišti - Liberec

 Návrh ateliéru FAT jako odpověď na podnět rádia BBC a RIBA k vyjádření o návratu ke kultuře a vysokým standardům britských veřejných záchodků. Hlava Herkula a dveře od Downing street.
Dal by se podobný koncept s nutnou dávkou sebeironie použít i v Liberci?

3 komentáře:

  1. Radnice je super! Čína taky - ten přesah mimo základní potřebu se mi líbí! Dan by parametrický sprchy taky schvaloval, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten projekt se mi celkem zamlouvá, a jede na vlně čínských naddimezovaných budov,s touhou nějaké avantgardy. Vytvořit model takové fasády není nic složitého, ale je to efektní. Je ale nějaký počin, když se to zrealizuje. To propojení se sprchami je ale docela běžné, když se to nachází na pláži. Nějaký ekvivalent moře v Liberci? Končí nějaká sjezdovka v Liberci? Převlékárna do lyžovacího se sprchami a záchody? Cílový nebo počáteční bod běžkařské trasy?

      Vymazat
  2. S Čínou nesouhlasím, ale absolutní navázání na kontext způsobem CTRL+V CTRL+C je vlastně docela nadčasový.

    OdpovědětVymazat