neděle 20. března 2016

Na skok v Brně

Jak jsme se o tomto víkendu na vlastní kůži přesvědčili, za 24 hodin v Brně lze navštívit deset staveb, potkat s pěti architekty, navštívit dva ateliéry a zažít premiéru opery.
Nejlepším způsobem, jak se přiučit architektuře, je zažívat ji bez dalších prostředníků na vlastní kůži. Získávat informace přímo od autorů a uživatelů. Proto s námi Milan Rak prošel obě své aktuální realizace JAMU a COPA. Během jednoho odpoledne jsme mohli přímo srovnat dvě stěžejní vily textilních průmyslníků Stiassni (1927-29) a Tugendhat (1928-30). Díky přízni počasí jsme mohli zažít západ slunce v obytném prostoru vily Tudenthat a spatřit “krb“ v onyxové stěně. Po premiéře Carmen v Janáčkově divadle nás v pozdních hodinách čekal na Moravském náměstí výklad profesora Petra Hrůši.
Sobotní program začal v Jurkovičově vile, kterou nás provedl autor rekonstrukce Petr Všetečka. V poledne nás ve svém ateliéru přivítal Zdeněk Makovský, který si postavil na Minské ulici v Žabovřeskéch minimalistický prefabrikovaný věžový dům. Na závěr krátké exkurze navštívili studenti FUA ateliér děkana Zdeňka Fránka, jehož dvoupodlažní suterénní huť architektury je nevyčerpatelným zdrojem nápadů překypujícím plány a modely.

Prohlídka divadelního sálu JAMU na Orlí s Milanem Rakem a Janem Petrem
Výhled ze střechy Metodického centra pro obnovu památek moderní architektury 20. století v Brně
Vstupní hala vily Stiassni od Ernsta Wiesnera
Obývací pokoj vily Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe
Výklad koncepce Moravského náměstí od prof. Petra Hrůši
Hlavní obytný prostor Jurkovičovy vil s autorem rekonstrukce Petrem Všetečkou
Jednací místnost ateliéru Zdeňka Makovského v polyfunkčním domě na Minské ulici
Suterénní ateliér prof. Zdeňka Fránka na Kamenné ulici

Žádné komentáře:

Okomentovat