úterý 29. září 2020

ZADÁNÍ ZS 2020

 Zadání AA 2020/21

Zimní semestr bude oslavou 150 výročí od narození Adolfa Loose. Oba semestry nás bude provázet téma bydlení a Loosem vyzdvihované řemeslo. 

 

ZIMNÍ SEMESTR

Úloha 0. SCHODY

Funkčnost Loosova Raumplanu závisí na dovedném návrhu schodiště. Schodiště určuje pohyb člověka. Záleží na stupních, jak pohodlně a rychle se po něm jde, záleží na jeho šířce a na tom co schodiště obklopuje ze stran, záleží na počtu schodů a podestách, záleží na celkovém půdorysném tvaru, záleží na celkovém architektonickém ztvárnění.

Jako nultý úkol na rozjezd navrhnete malé schodiště, které propojí 2 výškové úrovně v přesně určeném místě. Vyrobte z čehokoliv funkční model schodiště, v měřítku 1:1, na kterém si sami může zakusit výstup a sestup. Na nultou úlohu máte pouhých 48 hodin a odevzdání proběhne ve čtvrtek 1. října od 13 hodin na Studentském náměstí.

Síla naší školy je v okoukávání od vyšších ročníků. Snad k tomu budete mít co nejdříve možnost zase v tvůrčím ateliéru, prozatím budou alespoň loňští prváci hodnotit vaší nultou úlohu. 

 

Úloha 1. PODSTAVEC

Podstavec je jedním z archetypálních prvků architektury. Usazuje na zem, co je nad ním. Ať se jedná o výtvarné dílo, ale také o nábytek nebo dům. Podstavec může být sokl budovy, může to být několik nožiček skříně nebo vily Savoye, stává se součástí celé tektoniky domu.

Máme příležitost navrhnout podstavce na výstavu bust, která se chystá na léto 2021 v Oblastní galerii Liberec. Začneme tím, že si uděláte vlastní bustu z libovolného materiálu, pro kterou následně navrhnete podstavec. 

Formu odevzdání upřesníme v průběhu semestru, ale požadovanou součástí bude model v měřítku 1:1 a výkresy.

 

Úloha 2. PŘÍBYTEK

Člověk odedávna bojuje s přírodou i tím, že si v ní vytváří účelné obydlí.

Úkolem této úlohy bude návrh obydlí, které svého obyvatele ochrání před nepřízní přírody nebo nepřízní okolního světa. Navrhovat budeme malou stavbu pro bydlení v nepříznivých podmínkách. Nepříznivé podmínky mohou vytvářet živly divoké přírody nebo urbanizované prostředí jako například rušné nehostinné prostory okolo dálničních křižovatek apod. Úkolem bude vypořádat se s nepřízní okolí a navrhnout si v něm obydlí, ve kterém byste dokázali nejen žít, ale bydlet. Velikostí půjde spíše příbytek pro samotáře.

 

3. VEČÍREK ORNAMENT A ZLOČIN (? zločin a ornament, zločin v ornamentu, ornamentální zločin, zločinný ornament)

10. prosince 2020 uplyne 150 let od narození mistra. Jedním z nepsaných úkolů prváků je zorganizovat vánoční večírek FUA. Loni jsme museli dostát smluvních požadavků a pronájem prostoru bývalé kavárny Pošta uspořádáním výstavy, tematikou byl perník a architektura.  Letos je to Adolf Loos. Vše ostatní je na Vás. 

Tímto zadáním přerušíme na čas koncem listopadu 2. úkol, který odevzdáte po vánočních svátcích. 

Žádné komentáře:

Okomentovat